Program MFF MYJAVA 2014 je na svete

18.05.2014 Myjava

MYJAVA, 14. 5. 2014 – Takmer 40 scénických a nescénických programov uvidia návštevníci v rámci Medzinárodného folklórneho festivalu MYJAVA 2014. Ten v tomto roku oslávi svoje 55. narodeniny a od 19. do 22. júna ponúkne milovníkom tradičnej ľudovej kultúry množstvo hudby, spevu, tanca, ale aj divadlo, ľudové rozprávania, jarmok remesiel, výstavy či ochutnávky regionálnych špecialít. Organizátori, ktorými sú mesto Myjava, Centrum tradičnej kultúry Myjava či Trenčiansky samosprávny kraj očakávajú účasť viac ako 1400 účinkujúcich z celého sveta. Okrem domácej folklórnej špičky majú na Myjavu prísť hostia z Českej republiky, Albánska, Kazachstanu a Čile.
V pestrej programovej ponuke si každý nájde to svoje. Deti, mládež, stredná generácia i seniori. Nechýbajú tu už tradičné programy ako napríklad „Jarmek pot mijafskú vežu“, Kuchyňa starých materí, vystúpenia zahraničných súborov v pásmach „Vitajte, priatelia, na Myjave!“ a „Dedičstvo národov“, Tanečná škola, divadelné predstavenia pre malých i veľkých a ďalšie. Po prvý raz sa mestečko MY-A-VY za hlavnou festivalovou scénou v amfiteátri Trnovce stane dejiskom aj duchovného programu s názvom „Misijné bohoslužby“, ktorý je naplánovaný na nedeľné dopoludnie.
Samotné slávnostné otvorenie festivalu spojené s odovzdávaním Ceny festivalu sa uskutoční v piatok večer o 20.00 h a bude v réžii jubilujúcej Ľudovej hudby Folklórneho súboru Krajnanec z Krajného. Potom sa divákom predvedú domáce folklórne telesá Kopaničiar, Kopaničiarik, Kopa a Kýčer v spoločnom programe „Alebo mi chleba daj, lebo se mnu tancuj“. O Cenu Samka Dudíka budú v sobotu popoludní súťažiť dospelé ľudové hudby súborov z Horných Orešian, Nitry, Starej Turej, Myjavy – Turej Lúky, Krajného, Zvoznice a Sládkovičova. Veľavravný názov „Z najlepších“ nesie program dedinských folklórnych skupín z Lúk pod Makytou, Poluvsia, Drážoviec, Kozároviec, Myjavy – Turej Lúky a Skalice. Začne sa o 17.45 h v trnovskom amfiteátri. V sobotu večer bude javisko patriť napríklad pásmu so zaujímavým názvom „tisicrocietanca.my“, v ktorom vystúpia Nadšenci z Trenčína, Trnafčan z Trnavy, Reminiscencie zo Skalice, tanečníci z projektu Transkripcia, Ekonóm a Dragúni z Bratislavy, Bevce Zsombor Juhász a Rebeka Németh zo Želiezoviec. Po nich, ešte pred polnocou, na pódium vybehnú najlepší tanečníci – sólisti, víťazi tanečných súťaží z Myjavskej pahorkatiny, Stredného Považia, Trnavskej roviny, Žitného ostrova, Matúšovej zeme, Tekova, Dolného Ponitria a Spiša, aby návštevníkom predstavili program „Z kopaníc na dolnáki“.
Nedeľa, ako posledný festivalový deň, sa už tradične ponesie v uvoľnenejšom duchu. Priestor dostanú detské programy – rozprávka „Basa tvrdí muziku“ na dvore perníkovej chalúpky, Školička spevu a tanca s Kôpkou zo Starej Myjavy a pásmo „O človiečiku“ s detskými súbormi z Devínskej Novej Vsi, Bratislavy, Prievidze a Brezovej pod Bradlom. Záverečný galaprogram tvorcovia nazvali „Kde nebolo, tam nebolo“ a návštevníci si ho budú môcť pozrieť v amfiteátri Trnovce krátko pred 16.00 hodinou.
Celý program festivalu spolu s ďalšími informáciami o organizácii podujatia, vstupenkách, dopravných obmedzeniach či o histórii myjavského sviatku folklóru nájdete na stránke www.myjava.sk v sekcii hlavného menu MFF MYJAVA 2014.
 
 
Mgr. Marek Hrin
hovorca Mesta Myjava
 
 

Vyberte región